profile portfolio services case study contact

MURRAYFIELD EDINBURGH

     
 
portfolio
 

A bold water Feature set in a designated space for a major out door seating and entertainment area was the principal requirement for the owners of this modern Edinburgh Villa.

A wood deck is defined by the creation of a large planter sunk into the upper garden bank, housing a “letter box” waterfall, gushing into a canal, flanked by a long thin planter. Generously lit, this feature may be admired not just from the garden, but also the adjacent garden room and dining room throughout the day.

Granite sleepers take one up the highest point in the garden marked by a greenhouse and enables access the remoter parts of the garden via the lawn. Planting is designed to exploit the cultural and microclimate opportunities afforded here. Thus near the house there is a limited palette of striking evergreen, regimented planting to reflect the formality of the location, and as one moves away from the house the planting becomes more informal and diffuse.

In the front garden a mature Lime tree, part of a street group, is under planted by Rhododendrons and associated plants to simulate a woodland edge, extending into the rear garden via the bed at the foot of the new stone wall. Adjacent to the greenhouse a vast herbaceous border is planted for spectacular late summer and autumn interest. Also mixed in are plants such as Buddleia and Stonecrop to attract butterflies and bees. Additionally, warm stonewalls are planted with espalier trained fruit bushes.



Edinburgh Garden Design

www.edinburghgardendesign.net
e-mail enquiry form questions & answers case study gallery.html service background